Home | CV | Linkedin | Contact
Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet

ICT-jurist, blogger en octrooigemachtigde.
Partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht.
Auteur van de site Ius mentis en het boek De wet op internet.

De wet op internet

Arnoud's boek!

Internetrecht in gewone taal, editie 2017 voor iedere actieve internetter.

Koop nu voor slechts € 29,95.

E-mail: Arnoud@Engelfriet.net

Mr.ir. Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Sinds 2007 blogt Arnoud dagelijks over internetrecht.

Arnoud is medewerker van het Tijdschrift voor Internetrecht en werkt parttime als docent aan de Vrije Universiteit. Hij was secretaris van de Stichting Copyright en Nieuwe Media.

Arnoud is actief op tientallen websites en forums, waaronder Zibb, Netkwesties, Security.nl, Marketingfacts, Tweakers, Netters en Rechtenforum.

Arnoud spreekt regelmatig over internetrecht en heeft hierover ook in diverse tijdschriften gepubliceerd. U mag hem voor een lezing altijd uitnodigen.

Boek Arnoud Engelfriet bij The Next Speaker

Anarchistisch kookboek

Tijdens zijn studie informatica (1993-1999) raakte Arnoud geïnteresseerd in de relatie tussen internet en recht. Hij beheerde o.a. een FAQ over PGP, encryptiesoftware waar allerlei juridische problemen aan kleefden. Mede naar aanleiding van kamervragen over aanbieden van het Anarchist Cookbook tijdens zijn voorzitterschap van computervereniging MCGV Stack in 1996 schreef hij met twee collega-studenten het rapport JUR, een analyse van aansprakelijkheid, computercriminaliteit en privacy-problemen voor internetproviders zoals de vereniging.

Deze interesse leidde ook tot o.a. de website Anonymity and Privacy on the Internet (1995-1998), de PGP FAQ (1996-2002) en de zeer populaire site HTMLHelp.com (1998) met handleidingen over HTML en website design. Zie ook een interview met Arnoud Engelfriet door Erno Mijland. Logischerwijs werd het afstudeerproject van zijn studie dan ook de juridische aspecten van digitale handtekeningen bij de overheid.

Het recht van de geest

Arnoud is actief bij o.a.

In het verleden schreef hij ook voor Higher Level en het tijdschrift PC Active.

Al sinds het begin van zijn studie informatica (1993-1999) is Arnoud bezig met de relatie tussen ICT en recht. Arnoud's grootste project is Ius mentis meer dan 350 artikelen over internetrecht, technologie en intellectueel eigendom. In april 2007 werd de site uitgebreid met Arnoud's dagelijkse weblog Internetrecht.

Van 1999 tot 2008 werkte Arnoud op de octrooiafdeling van Philips waar hij zich specialiseerde in softwarewetgeving en licenties, met name op het gebied van open source software. In 2008 stapte hij over naar juridisch adviesbureau ICTRecht waar hij nu als partner werkzaam is. Hij adviseert over auteursrechten, contracten, licenties, privacy en andere aspecten van internetrecht.

Zijn interesse in juridische aspecten van internet en ICT groeide zodanig dat hij besloot naast zijn werk ook een rechtenstudie te doen. Bij de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de Master Informatierecht vanwege de fundamentele insteek rond internet en informatierecht die daar wordt gehanteerd. In 2008 ontving hij zijn meestertitel.

"Software alleen wordt niet octrooieerbaar"

In 2005 was Arnoud betrokken bij het debat over octrooien op software, alhoewel hij nog steeds vindt dat "software patent" een misleidende benaming is. Zie ook zijn interview in Computable. Webwereld publiceerde een samenvatting van zijn discussies op Usenet over dit onderwerp.

In 2004 heeft hij namens Philips voor de Chinese Renmin en Tsinghua Universiteiten in Beijing een tien weken durende cursus International Intellectual Property ontwikkeld en gegeven, de IP Academy. Deze wordt inmiddels voor het vierde achtereenvolgende jaar gegeven en is ook uitgebreid naar de Fudan universiteit in Shanghai.

Contact met Arnoud Engelfriet

Neem contact op met Arnoud Engelfriet via het contactformulier. U kunt ook mailen naar arnoud@engelfriet.net.